Läger ABC

Praktisk information om våra seglarläger
Här hittar du praktisk information om våra läger och lägerplatsen som är lika för alla lägertyper. Sidan ersätter dokumentet som tidigare hette Läger ABC men tidtabell publiceras separat i maj. Är något efter genomläsning oklart tveka inte att kontakta kansliet på kansliet@vitsgarn.se.
Färdigbeskrivning till Vitsgarn och lämning
Alla läger har lämning av elever på Årsta Brygga, det är samma brygga som båtarna till Utö avgår ifrån. Från Årsta Brygga sker transport till Vitsgarn med abonnerad turbåt. Det går inga reguljära turer till Vitsgarn.  

Med egen båt
Om ni planerar att lämna lägerdeltagare med egen båt så måste Skolchefen kontaktas (08-611 86 73) senast dagen innan lägerstart. Bästa stället att lägga till är här.    

Skicka post till Vitsgarn
Adress:
Vitsgarn Seglarskola
Elevens namn + Lägerkod (ex VG22, VG11, VK3 etc)
Östra Bondäng
Oxnövägen 110
137 96 GÅLÖ 

Postlådan är liten och delas med andra föreningar på Gålö så det stora paketet kommer inte att komma fram. Detta betyder att det inte går att skicka något som är större än ett A4 kuvert. Under lägertid kommer ingen av personalen ha möjlighet att åka till något utlämningsställe och hämta rek eller paket. Har eleven glömt något viktigt kontakta i så fall Skolchefen på tel 08-611 86 73. Vi ber er att inte skicka godis till Vitsgarn av hänsyn till eventuella nötallergiker.

Kontakt med pågående läger
Mobiltelefon ska inte tas med till Vitsgarn, så om du vill ha kontakt med ett pågående läger är det allra bästa sättet genom att maila lägret. Mailadressen är då lägerkod@vitsgarn.se, tillexempel vg11@vitsgarn.se, skriv elevens namn i ämnesfältet. Kursledningen kollar dagligen inkommande mail. 

Instagram
Varje läger har ett eget instagramkonto så att du som vårdnadshavare kan följa lägerverksamheten.
Kontot har namn efter varje enskilt läger, t.ex. vitsgarnvg11, vitsgarnvg12, vitsgarnvg13 etc.

Telefonnummer
På Vitsgarn finns alltid en tjänstgörande Skolchef som är ansvarig för allt som händer på lägerplatsen, du kan nå Skolchefen dygnet runt på telefonnummer 08-611 86 73 för brådskande ärenden.

Försäkringar 
Genom medlemskap i Ungdomsförbundet Sveriges Flotta, Östra distriktet så omfattas medlemmen av en kollektiv olycksfallsförsäkring i IF. Eventuell skada skall meddelas kansliet omedelbart. Medlemsavgift i föreningen betalades i samband med lägeranmälan.

Personliga tillhörigheter
Märk gärna tillhörigheter med namn, Vitsgarn tar inget ansvar för tillhörigheter som försvinner eller blir förstörda. Därför ska du inte ta inte med dyrbarheter till exempel fina klockor eller smycken. Varje elev får ett låsbart skåp. Till detta skåp tar eleven själv med ett hänglås med två nycklar alternativt kombinationslås. En nyckel ges till kurschefen som förvarar den säkert under lägertiden.  Observera att mobiltelefon inte ska tas med till Vitsgarn.

Vakthavande kurschef
Nattetid finns alltid en vakthavande kurschef som utför regelbundna ronder med tillsyn av lägerplatsen för att säkerställa att allt är som det ska vara. Med andra ord, att alla mår bra och att det är lugnt och stilla. I tjänst dygnet runt finns även en SkolChef på Vitsgarn som nås på telefon nr 08-611 86 73.

Föräldradagar
På sista lägerdagen arrangeras en föräldradag (förutom på konfirmationsläger då föräldradagen är på fredag). Samling sker på Årsta Brygga och exakta tider publiceras på hemsidan i maj, eleverna åker sedan med vårdnadshavare hem till Årsta Brygga. Konfirmationsläger har föräldradag på fredagen innan lägret avslutas med konfirmation i Oscarskyrkan följande dag. Ta gärna med en liten picknickkorg till föräldradagen. Transporterna till och från Vitsgarn är anpassade för två anhöriga per elev. Hundar är välkomna men ska hållas kopplade på Vitsgarn och ett bra tips är oömma kläder.  

Alkohol, rökning och snus
Nolltolerans råder på hela Vitsgarn för samtliga elever. Den som trotsar denna regel riskerar att bli hemskickad.

Kiosk 
En kiosk finns på Vitsgarn. Sortimentet innefattar bland annat läsk och godispåsar av olika slag. Vi ger inga rekommendationer för hur mycket pengar eleven skall ha med sig till lägret. Betalning sker helst via kort så om ni har möjlighet att förse eleven med ett betalkort vore vi väldigt tacksamma.

Tröjbod 
Det finns möjlighet att köpa tröjor, shorts, T-shirts och hoodies designade av våra egna ledare. Betalning sker via kort.

Fästingar
Stora delar av Stockholms skärgård har gott om fästingar och Vitsgarn är inget undantag. Säkerställ gärna att eleven har ett fullgott skydd mot TBE.

Ordningsregler 
Vi har bedrivit läger i över 45 år och under åren byggt upp en kunskap och förståelse för hur ett seglarläger bäst bedrivs så att alla elever trivs och har kul. Det är viktigt för oss att alla känner sig inkluderade och trygga. Med den erfarenheten så har vi kommit fram till att följande enkla ordningsregler fungerar.

Alla på Vitsgarn har rätt att känna sig trygga och inkluderade, har rätt att bli bemötta med hänsyn, respekt och förståelse, har rätt att trivas och få nya kamrater och har rätt att få en trevlig och rolig lägervistelse.

På Vitsgarn ingriper vi då vi ser att någon far illa eller blir medvetet exkluderad. Det gäller ett absolut förbud mot våld i alla dess former, mobbning, diskriminering eller andra former av kränkande handlingar.

Som elev på Vitsgarn förväntas det att du ska: respektera alla andra elever och ledare på Vitsgarn, vara rädd om de lokaler och material som vi använder, hjälpa till att städa inom de områden du vistats på, komma i tid, medföra böcker och annat material som krävs, inte störa pågående lektioner eller andra aktiviteter, ersätta/återställa skadegörelse som du medvetet orsakar och alltid bära flytväst när du vistas på eller i båt/brygga

Hemskickning av elev
Den elev som inte följer dessa enkla ordningsregler kan efter upprepade tillsägningar bli hemskickad under lägertiden, fall då detta kan inträffa är t.ex. vid kränkande beteende mot annan elev eller ledare. Vid hemskickning av elev återbetalas ingen lägeravgift. Hemskickning sker alltid efter samtal med vårdnadshavare.    

Födoämnesallergi och mat
På Vitsgarn kan det finnas produkter som innehåller t.ex. spårämnen av nötter, sojaprotein och stenfrukter mm. Vi ber vår leverantör av mat undvika nötter i maten men det kan finnas spår av nötter i produkter som säljs i kiosken. Vårdnadshavare ansvarar för att anmäla eventuella allergier via mina sidor. Senast 21 dagar före lägerstart ska eventuella allergier vara anmälda via mina sidor.

Det går bra att vara vegetarian på Vitsgarn sålänge man har anmält detta senast 21 dagar före lägerstart. Vi har dock ingen möjlighet att administrera några pescetarianer/polloterianer. Vi och vår matleverantör kan inte ansvara för en allergisk reaktion som utlöses på grund av eventuella spårämnen som finns i råvarorna.

Tvätt
Den enda tvättmöjligheten som finns på Vitsgarn är att handtvätta i handfaten. Skicka gärna därför med handtvättmedel om ni anser att det kan komma att behövas.

Slutbetalning av läger
I samband med lägerstart skickas en faktura via e-post med förfallodatum på sista lägerdagen.