Instruktörs/assistentläger

Instruktörs/assistentläger

Betecknas: INS/ASS
Åldersgrupp: Året man fyller 16-18 år
Längd: 3 veckor

Om INS/ASS

Det här är seglarlägret för dig som är sjövan och som vill utbilda dig till ledare på Vitsgarn.

Alla våra ledare började på INS/ASS vilket är första steget till att bli ledare i vår organisation. Det är en gedigen segling- och ledarskapsutbildning med stundtals högt tempo. På programmet står segling, sjömanskap, navigation, ledarskap, pedagogik, sjukvård och mycket annat. Du kommer att uppleva att du växer och utvecklas både som människa, lagkamrat och seglare.

Kursen håller genomgående högsta kvalité med gästföreläsare som är experter på sina områden. Vi brukar bland annat få besök av en akutläkare som berättar om sjukvård, brandsäkerhetsexperter och psykiatriker som undervisar om neuropsykiatriska funktionshinder.

Syftet med INS/ASS är att kunna bli ledare på Vitsgarn efter godkänd kurs. Om du inte vill bli ledare utan vill fortsätta som elev är våra läger VG Fortsättning och VG Eskader bra alternativ. Vanligtvis går man INS/ASS sommaren efter konfirmationsläger eller det året man fyller 16 år.

Du tar förarintyg i förväg och under lägret bygger vi vidare på dessa kunskaper med praktiska tillämpningar, nattnavigering och det ges möjlighet att ta kustskepparintyg eller VHF-certifikat (SRC).

Vi ser gärna att du har ”seglat upp” på Vitsgarn någon gång eller har motsvarande seglingskunskaper.

Deltagarna får efter genomförd utbildning betyg IG-G inom fyra delområden: segling, sjömanskap, navigation och ledarskap. Betyget G i samtliga delområden krävs för godkänd kurs.

Efter godkänd kurs öppnas en helt fantastisk värld med roligt sommarjobb och härlig gemenskap. Du får en högkvalitativ och meriterande utbildning som du kommer att ha nytta av i många år framöver. Sommaren efter godkänd kurs erbjuds du återkomma som assistent och därefter finns alla möjligheter att utvecklas vidare till instruktör och kursledning på sikt. Alla våra kurschefer började precis där du är nu - våga ta steget!

Ansökningsprocess INS/ASS 2024

Ansökningsprocessen sker i två steg, vänligen läs igenom allt noggrant så du inte missar någon information. Nytt för i år är att ett första urval sker redan 1 november.

1. Ansökningsbrev senast den 20 oktober 2023

Ansökningsbreven bedöms utifrån ett antal kriterier som syftar till att identifiera deltagare som är motiverade och har stor chans att klara utbildningen. 

Ansökningsbreven ska skrivas om max en A4 och i brevet vill vi att du ska berätta lite om dig själv och varför du vill bli ledare på Vitsgarn. Berätta vad du har för seglings- och båtbakgrund och om du tidigare har några ledarskapserfarenheter (t.ex. lagkapten i ett fotbollslag, barnvakt eller annan erfarenhet i en ledande roll). Du får också gärna berätta vilka läger du tidigare gått, om du har “seglat upp” på dessa och vad du tycker har varit roligast och mest lärorikt på Vitsgarn. Du ska även motivera varför just du ska bli antagen till utbildningen. 

Ansökningsbreven ska även innehålla:

- Födelsedatum
- Telefonnummer
- Postadress
- E-postadress (se till att mailadressen som anges inte är en skolmail).

Ansökningsbrevet skickas in i pdf-format med förnamn och efternamn som dokumentnamn, t.ex. "CarlCarlsson.pdf" senast den 20 oktober 2023 till insass@vitsgarn.se. Om du redan har Förarintyg kan du skicka en kopia tillsammans med ditt ansökningsbrev.

Antagningsbesked ges senast den 1 november till den mailadress som angivits i ansökningsbrevet.

Du som inte blir antagen och därmed hamnar på reservlistan rekommenderas ändå ta förarintyg då en plats kan öppnas upp. 


2. Godkänt Förarintyg från Nämnden för Båtlivsutbildning senast den 1 januari 2024
För att bli antagen till INS/ASS är det krav att inneha Förarintyg.
En bild på förarintyget skickas in i pdf-format med förnamn och efternamn som dokumentnamn, t.ex. "CarlCarlsson.pdf" till insass@vitsgarn.se senast den 1 januari 2024. 

Sökande som inte har skickat in en bild på godkänt förarintyg senast den 1 januari 2024 förlorar sin plats.

Sökande som inte blev antagna i första urvalet hamnar på reservlistan och kommer att bli kontaktade efter den 1 januari 2024 om en plats öppnas upp. För att då kunna få en plats krävs Förarintyg.

Kursledningen och instruktörerna gör sitt yttersta för att hjälpa samtliga deltagare att utvecklas och uppnå kraven för att bli godkända på utbildningen. Ansökningsprocessen är till för att identifiera sökande vi tror har störst chans att uppfylla kraven och bli godkända på INS/ASS. Att bli antagen är alltså inte en garanti för att man kommer klara utbildningen. 

Elever som inte blir antagna till INS/ASS uppmanas gå ett av våra långseglingsläger VG Fortsättning eller VG Eskader.